BLACKWOOD STUDIO

Blackwood Studio is set high on the mountain slopes of Hout Bay with panoramic views across the valley to the mountains of the 12 Apostles.

It is an example of creating a generous and spacious interior living space with a small footprint – in this case with a building area of under 50 sq.m. The main rectangular form, with its high mono-pitched roof with clerestory windows along the back and large glass sliding doors along the front add to the sense of spaciousness. A secondary lower form along the back, with a lean-to roof, accommodates the kitchenette, a storage area (accessible from the outside & providing space for a future PV System), and the bathroom, keeping the main volume open and free of these ‘utility’ spaces. Even the bath, set in the corner of the main volume, doesn’t detract from the spaciousness as its sunken – set flush with the floor – so that one gets a clear view over it though the corner windows.

The structural system is timber frame on a suspended timber floor structure on timber posts, which was the ideal solution for the steep site. The deck steps 2 steps down from the main floor level, which had the dual purpose of bringing it closer to the natural ground level visually and dropping the balustrade handrail below ones line of site when taking in the valley views from inside. Sliding slatted timber shutters provide shading and privacy to the expansive glass sliding doors, doing away with the need for interior blinds or curtains.

Blackwood Studio is available for holiday rentals – Air BnB

CONTRACTOR

Logo Homes

CONSULTING ENGINEERS

Poise Consulting Engineers