Category: architecture

2008

Contractor: Cosy Homes

The site is situated in a coastal conservancy area on the Garden Route coast. The site slopes gently from the west down towards the road frontage and sea views to the east. In response to a low 7.5m height restriction applicable to the area, the design of the mono-pitch main roof slopes up gently following the natural slope of the ground. A lower roof along the back of the house with clerestory windows above will bring natural light into the top floor and double volume dining area of the house from the north west. Deep eaves overhangs will favour winter light and provide shade from midday summer sun.  Typical of most sea view sites along the Garden Route the low winter sunlight is from behind the house, so a glazed stairwell has been incorporated on the north west into the living areas on the ground level.

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

2012

Contractor: MG Projects

The site is north facing so the house is perfectly orientated to north. Due to the lack of available services on the site the client opted for a totally of grid house. PV panels provide electricity with a backup generator. Water is extracted from a borehole and there is a biolytical sewerage treatment system.

The house is super insulated with double glazing throughout to minimize any load on the PV system in terms of heating or cooling requirements

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

2010

The house is situated on the southernmost side of Vleesbaai, a unique stretch of coastline in the Southern Cape in that it has sea views over the bay to the north.

The shape of the site, being elongated on a north-south axis, with a narrow sea frontage, informed the open plan layout with the living areas and three bedrooms all tightly being positioned against the north façade. The L-shape created by extending the main bedroom, with adjacant built-in braai, further out to the north creates a covered outdoor deck protected from the south-easter. Narrow sites often mean close proximity to neighbours, and to maintain privacy to the deck, a screen, with vertical angled slats, extends along the western edge of the deck, affording bay views to the north west while maintaining complete privacy from the west.

Due to the steep slope from the road down to the site, the garage was positioned higher than the ground level of the house, with internal steps from the garage providing direct access to the scullery. The design had to comply with the estate development’s strict architectural guidelines, and to remain within height restriction the upper level was designed to fit within the roof space. The solar panels for hot water heating have been positioned to be well concealed from view above the gables on the northern side of the roof.

Care was taken in the design to ensure that every bit of space was utilised efficiently; the roofspace above the garage, which is accessed from the first floor, is a childrens playroom, the passage to the guest loo doubles up as a study, and the area below the stairway is a storeroom. The open plan layouts with rooms and service areas leading directly off living areas has resulted in their being almost no passages.

There were many good reasons, other than the obvious environmental and insulation advantages, to chose timber frame as a method of construction for this project: the design guidelines, in seeking to achieve a ‘Cape Cod’ type look, encouraged the use of horizontal shiplap cladding; the quicker construction time of timber frame was a benefit to the owners who had use of their house much sooner than had it been built of brick, and the founding on a sandy site favoured timber foundation posts over conventional concrete footings – other than for the garage base which was built on reinforced concrete foundations.

CONTRACTOR

Cosy Homes

PUBLISHED

Timber IQ Magazine March 2012 TiQ MAR 2012 House Marais

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

Home  January 2014  Beach house bliss

2010

Contractor: Noggin Homes

The site is situated in a coastal nature conservancy on the Garden Route coast. The site slopes down steeply to the east with sea views to the east and access from the west. The proposed house will be cut into the site along the west to minimise visual impact along the skyline and from the neighbouring properties. The nature conservancy’s guidelines allow a maxumum floor area of 150sq.m, so maximum use had to be made of every sq.m in the design.

The winter wind is predominantly from the south west and the summer wind from the south east. There is thicket of dense coastal shrubbery to the north west of the site, which will be left intact, both in terms of conservation as well as to provide privacy to living areas which can open up northwards & westwards onto the vegetation. The house is stretched out North-South to follow the contours of the site & maximise exposure to east views from all living areas and bedrooms; a covered deck to the northwest provides a sheltered summer option when the south easter blows and a sunny winter outdoor area, as well as a connection to the natural vegetation in that corner and a secluded access point to the pool.

Large sliding door openings to the east and west will allow a cooling breeze through the house, and slatted shutters to the west will allow ventilation and shading simultaneously.

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

AWARDS

ITFB Gold Award 2010