Category: Resort

Admirals View is a residential development of comprising of three buildings housing a total of 8 sectional title units, situated in the quiet seaside village of Brenton on Sea, near Knysna. 

The original four buildings on the site were destroyed in the Knysna Fire of 2017, and the brief was to re-design three buildings to replace these. This resulted in the very unusual circumstance of the trustees of a body corporate, for buildings that currently no longer existed, being the client for the re-build. It was unusual in that typically when designing a multi-unit residential project, the client would be a developer and the buildings’ occupants would only be involved in the later aspects of the design, for example choice of finishes or customizing interiors. In this instance the problem was that we had six different clients (two had two units each), each with their own preferences and tastes, to guide into a solution that everyone would be happy with, plus keeping a coherence to the design rather than having 6 different typologies of building.  

Whereas, under normal circumstances we pride ourselves on developing a unique architecture rooted in site and context without subscribing to a stylistic convention, in this instance we came to a conclusion that a stylisticly informed design would be the best resolution to the problem of having 6 vastly different clients for one project. With this approach we had only initially to get buy in from all on a look and feel of the whole project. 

Another factor to consider in the initial conceptualization was urban relationship to the surrounding properties. Although we were on Resort Zoned property, the surrounding properties were all residential in nature, so a residential scale development was deemed to be the most appropriate. After several meetings with the trustees of the body corporate and various proposal on an appropriate architecture, we settled on the typical ‘Cape Coastal’ vernacular – a residential style with roots in Victorian architecture, which has much precedent and popularity along the Garden Route coast.  The clients approved the proposal and the next step was to develop a set of design guidelines within which to work, and for the trustees to agree on – to keep an architectural  coherence to the project – which proved very useful during design development process, in for example keeping all windows to similar proportions when several clients were requesting all manner of shapes and sizes. 

Due to the immense time pressure to get the project completed; the clients has lost their homes in the fire, insurance had taken awhile to pay out, and their insurance cover for temporary accommodation while they re-built was running out – the entire project had to be fast tracked. And to accommodate a minimum construction time on site timber frame construction was decided on from the outset as the preferred construction technology. 

Timber frame as a method of construction intergrated well with Cape Coastal style, and fibre cement cladding, aluminium windows and doors, and pre-coated roofsheets were proposed to minimise maintenance. 

Computer modelling & presentation, for which we used Archicad, proved extremely useful in showing clients exactly what they were getting and enabling most changes to be made while still in the early design stages. As a result there were minimal variation orders made during the construction  phase. To enable fast tracking, we designed the timber walling and flooring structure using specialised timber detailing software, Archiframe. This enabled to contractor to pre-cut and pre-assemble the timber frame wall panels in a factory, needing only to be assembled on site.  

CONTRACTOR

T & B Construction

CONSULTING ENGINEERS

Hofmeyr & Associates Consulting Engineers Knysna

Blackwood Studio is set high on the mountain slopes of Hout Bay with panoramic views across the valley to the mountains of the 12 Apostles.

It is an example of creating a generous and spacious interior living space with a small footprint – in this case with a building area of under 50 sq.m. The main rectangular form, with its high mono-pitched roof with clerestory windows along the back and large glass sliding doors along the front add to the sense of spaciousness. A secondary lower form along the back, with a lean-to roof, accommodates the kitchenette, a storage area (accessible from the outside & providing space for a future PV System), and the bathroom, keeping the main volume open and free of these ‘utility’ spaces. Even the bath, set in the corner of the main volume, doesn’t detract from the spaciousness as its sunken – set flush with the floor – so that one gets a clear view over it though the corner windows.

The structural system is timber frame on a suspended timber floor structure on timber posts, which was the ideal solution for the steep site. The deck steps 2 steps down from the main floor level, which had the dual purpose of bringing it closer to the natural ground level visually and dropping the balustrade handrail below ones line of site when taking in the valley views from inside. Sliding slatted timber shutters provide shading and privacy to the expansive glass sliding doors, doing away with the need for interior blinds or curtains.

Blackwood Studio is available for holiday rentals – Air BnB

CONTRACTOR

Logo Homes

CONSULTING ENGINEERS

Poise Consulting Engineers

Agodi Gardens is a park in Ibadan, Oyo Province, Nigeria. We were part of the professional team led by consultants Earthworks Landscape Architects, in a programme to re-develop the park. As infill to the broader scope of work, which included large re-planted areas, clearing and re-opening natural waterways, walkways and pedestrian bridges, open picnic areas and a waterpark with slides and pools, we provided architectural services for the buildings within the park. This included the entrance building with food courts and outdoor covered seating areas, ablution buildings and the pool area entrance and change room building.

The buildings structural type is hybrid timber and blockwork. The food court has a glass and timber post and beam facade, with the kitchens and service areas built of concrete blockwork. Floating roofs, supported on tree-like structural posts provide shade and shaded filtered light to the outdoor seated areas.

Website www.agodigardens.com 

CONSULTING ENGINEERS – TIMBER STRUCTURE

Young and Satharia Consulting Structural and Civil Engineers

2006

Swellendam

This project was done with Tracey and Donald Brink while I was a partner at Tradon Architects & Consultants       (now Brink Architects) in Knysna.

 

 

http://www.sanparks.org/parks/bontebok/

2006

Knysna

This project was done with Tracey and Donald Brink while I was a partner at Tradon Architects & Consultants       in Knysna.

The predominant structural material used was SA Pine, with roughsawn ‘wany edge’ planks used for the external cladding. An exception to this was the bathroom areas to the cabins, which were built on concrete foundations with stone clad brick walls.

The wany edge boards were ‘as they come’ from the sawmill, without any planing or finishing, giving a rough bush lodge feel to the exterior. The interiors were however, finely detailed and finished, to provide sleek and luxurious accomodation.

VIRTUAL TOUR