House Swart

2008

Contractor: Cosy Homes

The site is situated in a coastal conservancy area on the Garden Route coast. The site slopes gently from the west down towards the road frontage and sea views to the east. In response to a low 7.5m height restriction applicable to the area, the design of the mono-pitch main roof slopes up gently following the natural slope of the ground. A lower roof along the back of the house with clerestory windows above will bring natural light into the top floor and double volume dining area of the house from the north west. Deep eaves overhangs will favour winter light and provide shade from midday summer sun.  Typical of most sea view sites along the Garden Route the low winter sunlight is from behind the house, so a glazed stairwell has been incorporated on the north west into the living areas on the ground level.

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

Project Details