a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna.

    House Orban

    The house was designed for comfortable beach living, to maximize sea views to the south and out to the bay and point to the southwest, and to allow for maximum penetration of winter sunlight from the north. Horizontal forms and gently sloping mono-pitch roofs resonate with the gently sloping and undulating form of the landscape. To minimize visual impact up from the coast, the major portion of the south façade is shaded, and the colour palette was chosen to blend in with the vegetation and sand.

    The house has split levels, which allow it to step down the slope following the contours of the site. Appropriate responses sought to resolve the issues of north light from behind the house, the prevailing winds, and maximizing views include covered outdoor deck areas to both the north and the south of the house, and elongating the plan form on an east west axis.

    The house is ‘off-grid’ and power is produced by photovoltaic panels, with a battery pack and inverter, and a silent running generator providing backup power should there not be sufficient sunlight for several days. Hot water is heated by means of a Vacuum Tube solar panel, and is circulated by a small pump also powered by a photovoltaic panel. The sewerage has been split into grey and black water and the plan is to recycle the grey water for re-use. Rainwater is harvested from the roof, with all the downpipes leading to horizontal storage tanks fitted below the house.

    BUILDING CONTRACTOR: Pine Homes

    PUBLISHED

    SA Timber Homes & Projects, Issue 11, 1/2008  House Orban
    2007

    Category:
    Date: