Tag: Garden Route

2006

Building Contractor: Knysna Timber Homes

The design concept was informed by the clients brief of maximising views of the Knysna estuary to south, the site presenting the constraints of being narrow and steeply south sloping, and our aim of maximising north light in winter to what would otherwise have been a cold south facing house. Contextual issues resulting from the steep southward slope of the site largely drove the resultant design. To remain within the regulation 8m height restriction offset vertically from all parts of the natural ground level, the pitch of the mono-pitch roof forms closely corresponding the slope of the ground below. To maximise views to the south and light from the north the house was spread over the full width of the site in an east west direction.

The house is a hybrid of timber frame and conventional masonry construction. The bathrooms, kitchen and garage above are on the north side. As a result of the slope and to facilitate solar passive heating and cooling the southern section of the house is constructed with well insulated timber frame construction, elevated above the ground on posts, while the northern service elements of the building, which were cut into the site, are built of conventional masonry construction, which serves as a massing element to take advantage of diurnal temperature fluctuations.

The house sits tightly nestled in amongst the vegetation and the decks were built to accommodate a large Fig tree whose branches have been allowed to continue through openings in the decking. Following the contours of the site closely the double storey house has split levels on each floor all connected via a central open stairwell.

House Hussey was designed by Jacques Cronje he was while a member of Tradon Architects and Consultants cc.

PUBLISHED

SA Timber Homes & Projects magazine Summer 2007 House Hussey

2012

Contractor: MG Projects

The site is north facing so the house is perfectly orientated to north. Due to the lack of available services on the site the client opted for a totally of grid house. PV panels provide electricity with a backup generator. Water is extracted from a borehole and there is a biolytical sewerage treatment system.

The house is super insulated with double glazing throughout to minimize any load on the PV system in terms of heating or cooling requirements

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

2010

Contractor: Noggin Homes

The site is situated in a coastal nature conservancy on the Garden Route coast. The site slopes down steeply to the east with sea views to the east and access from the west. The proposed house will be cut into the site along the west to minimise visual impact along the skyline and from the neighbouring properties. The nature conservancy’s guidelines allow a maxumum floor area of 150sq.m, so maximum use had to be made of every sq.m in the design.

The winter wind is predominantly from the south west and the summer wind from the south east. There is thicket of dense coastal shrubbery to the north west of the site, which will be left intact, both in terms of conservation as well as to provide privacy to living areas which can open up northwards & westwards onto the vegetation. The house is stretched out North-South to follow the contours of the site & maximise exposure to east views from all living areas and bedrooms; a covered deck to the northwest provides a sheltered summer option when the south easter blows and a sunny winter outdoor area, as well as a connection to the natural vegetation in that corner and a secluded access point to the pool.

Large sliding door openings to the east and west will allow a cooling breeze through the house, and slatted shutters to the west will allow ventilation and shading simultaneously.

PUBLISHED

Technology in Architecture & Design magazine July / August 2012    TIMBER_FEATURE TIA 2012

AWARDS

ITFB Gold Award 2010