Tag: mono pitch

2007

Building contractor: Pine Homes

The house was designed for comfortable beach living, to maximise sea views to the south and out to the bay and point to the southwest, and to allow for maximum penetration of winter sunlight from the north. Horizontal forms and gently sloping mono-pitch roofs resonate with the gently sloping and undulating form of the landscape. To minimise visual impact up from the coast, the major portion of the south façade is shaded, and the colour palette was chosen to blend in with the vegetation and sand.

The house has split levels, which allow it to step down the slope following the contours of the site. Appropriate responses sought to resolve the issues of north light from behind the house, the prevailing winds, and maximising views include covered outdoor deck areas to both the north and the south of the house, and elongating the plan form on an east west axis.

The house is ‘off-grid’ and power is produced by photovoltaic panels, with a battery pack and inverter, and a silent running generator providing backup power should there not be sufficient sunlight for several days. Hot water is heated by means of a Vacuum Tube solar panel, and is circulated by a small pump also powered by a photovoltaic panel. The sewerage has been split into grey and black water and the plan is to recycle the grey water for re-use. Rainwater is harvested from the roof, with all the downpipes leading to horizontal storage tanks fitted below the house.

PUBLISHED

SA Timber Homes & Projects, Issue 11, 1/2008  House Orban

2006

Swellendam

This project was done with Tracey and Donald Brink while I was a partner at Tradon Architects & Consultants       (now Brink Architects) in Knysna.

 

 

http://www.sanparks.org/parks/bontebok/

2006

Building Contractor: Knysna Timber Homes

The design concept was informed by the clients brief of maximising views of the Knysna estuary to south, the site presenting the constraints of being narrow and steeply south sloping, and our aim of maximising north light in winter to what would otherwise have been a cold south facing house. Contextual issues resulting from the steep southward slope of the site largely drove the resultant design. To remain within the regulation 8m height restriction offset vertically from all parts of the natural ground level, the pitch of the mono-pitch roof forms closely corresponding the slope of the ground below. To maximise views to the south and light from the north the house was spread over the full width of the site in an east west direction.

The house is a hybrid of timber frame and conventional masonry construction. The bathrooms, kitchen and garage above are on the north side. As a result of the slope and to facilitate solar passive heating and cooling the southern section of the house is constructed with well insulated timber frame construction, elevated above the ground on posts, while the northern service elements of the building, which were cut into the site, are built of conventional masonry construction, which serves as a massing element to take advantage of diurnal temperature fluctuations.

The house sits tightly nestled in amongst the vegetation and the decks were built to accommodate a large Fig tree whose branches have been allowed to continue through openings in the decking. Following the contours of the site closely the double storey house has split levels on each floor all connected via a central open stairwell.

House Hussey was designed by Jacques Cronje he was while a member of Tradon Architects and Consultants cc.

PUBLISHED

SA Timber Homes & Projects magazine Summer 2007 House Hussey